W każdej restauracji wykorzystuje się wiele produktów spożywczych, ale należy starannie zadbać o ich świeżość. Kluczowe jest w tym przypadku odpowiednie przechowywanie, co pozwoli im zachować ją jak najdłużej. Hurtownie gastronomiczne oferuje wiele sprzętów do restauracji, które w tym pomogą. Więcej o różnych rozwiązaniach piszemy poniżej.
Sprzęt gastronomiczny – wybór urządzeń do chłodzenia i mrożenia
Sposobów na przedłużenie daty przydatności do spożycia produktów spożywczych branża gastronomiczna zna wiele – to m.in. marynowanie produktów, ale także mrożenie i właściwe przechowywanie. Pomocnych jest wiele urządzeń – warto wymienić przykładowy sprzęt gastronomiczny dostępny dla restauracji i barów.
Są to m.in. szafy chłodnicze, chłodziarko-zamrażarka, komory mroźnicze, lodówki skrzyniowe, lady chłodnicze bemary chłodnicze i wiele innych. Podstawą wyposażenia lokalu są komory chłodnicze i mroźnicze ze stali szlachetnej i płyt warstwowych. Służą one do przechowywania produktów spożywczych w niskich temperaturach.
Komory dostępne są w wielu rozmiarach – można znaleźć model idealny do danego lokalu. Są też chłodziarki do napojów i na wino, bemary chłodnicze oraz różne witryny chłodnicze, które mają za zadanie wyeksponować potrawę czy deser. Służą do przechowywania produktów spożywczych oraz ich prezentacji.
Bardzo przydatne są ponadto pakowarki próżniowe, które można zakupić na stronie https://revolution.pl/obrobka-mechaniczna/pakowarki.
Praktyczne pakowarki próżniowe
Czym jest pakowarka próżniowa? Popularna w gastronomii metoda umożliwia szczelne zamknięcie danego produktu – jak na przykład mięso, ryby, ale też warzywa – w specjalnie do tego przeznaczonym worku, a potem wyssanie z niego powietrza. Jak to działa?
Efekt jest tak, że ograniczmy kontakt żywności z wilgocią – w worku nie ma ryzyka wystąpienia bakterii tlenowych, dzięki czemu mięso czy inny produkt pozostaną świeże znacznie dłużej. Pakowarki próżniowe mają wiele zalet – do nich należy także rozmiar urządzenia. Taki sprzęt gastronomiczny nie zajmuje dużo miejsca, co jest niezwykle ważne dla większości lokali. Maksymalne wykorzystanie przestrzeni jest jedną z najważniejszych zadań w każdej restauracji, barze itd.
Jaka pakowarka próżniowa – komorowa czy listwowa?
Pakowarki próżniowe dzielimy na komorowe oraz bezkomorowe (listwowe). Pierwsze urządzenia występują w restauracjach, barach, firmach cateringowych czy zakładach gastronomicznych. Taki sprzęt gastronomiczny może być też używany w domu. Do zastosowań prywatnych zwykle kupowana jest pakowarka próżniowa listwowa.
Artykuł powstał przy współpracy z serwisem https://revolution.pl/.