Jak zadbać o świeżość produktów spożywczych?

W każdej restauracji wykorzystuje się wiele produktów spożywczych, ale należy starannie zadbać o ich świeżość. Kluczowe jest w tym przypadku odpowiednie przechowywanie, co pozwoli im zachować ją jak najdłużej. Hurtownie gastronomiczne oferuje wiele sprzętów do restauracji, które w tym pomogą. Więcej o różnych rozwiązaniach piszemy poniżej.

Sprzęt gastronomiczny – wybór urządzeń do chłodzenia i mrożenia

Sposobów na przedłużenie daty przydatności do spożycia produktów spożywczych branża gastronomiczna zna wiele – to m.in. marynowanie produktów, ale także mrożenie i właściwe przechowywanie. Pomocnych jest wiele urządzeń – warto wymienić przykładowy sprzęt gastronomiczny dostępny dla restauracji i barów.

Są to m.in. szafy chłodnicze, chłodziarko-zamrażarka, komory mroźnicze, lodówki skrzyniowe, lady chłodnicze bemary chłodnicze i wiele innych. Podstawą wyposażenia lokalu są komory chłodnicze i mroźnicze ze stali szlachetnej i płyt warstwowych. Służą one do przechowywania produktów spożywczych w niskich temperaturach.

Komory dostępne są w wielu rozmiarach – można znaleźć model idealny do danego lokalu. Są też chłodziarki do napojów i na wino, bemary chłodnicze oraz różne witryny chłodnicze, które mają za zadanie wyeksponować potrawę czy deser. Służą do przechowywania produktów spożywczych oraz ich prezentacji.

Bardzo przydatne są ponadto pakowarki próżniowe, które można zakupić na stronie https://revolution.pl/obrobka-mechaniczna/pakowarki.

Praktyczne pakowarki próżniowe

Czym jest pakowarka próżniowa? Popularna w gastronomii metoda umożliwia szczelne zamknięcie danego produktu – jak na przykład mięso, ryby, ale też warzywa – w specjalnie do tego przeznaczonym worku, a potem wyssanie z niego powietrza. Jak to działa?

Efekt jest tak, że ograniczmy kontakt żywności z wilgocią – w worku nie ma ryzyka wystąpienia bakterii tlenowych, dzięki czemu mięso czy inny produkt pozostaną świeże znacznie dłużej. Pakowarki próżniowe mają wiele zalet – do nich należy także rozmiar urządzenia. Taki sprzęt gastronomiczny nie zajmuje dużo miejsca, co jest niezwykle ważne dla większości lokali. Maksymalne wykorzystanie przestrzeni jest jedną z najważniejszych zadań w każdej restauracji, barze itd.

Jaka pakowarka próżniowa – komorowa czy listwowa?

Pakowarki próżniowe dzielimy na komorowe oraz bezkomorowe (listwowe). Pierwsze urządzenia występują w restauracjach, barach, firmach cateringowych czy zakładach gastronomicznych. Taki sprzęt gastronomiczny może być też używany w domu. Do zastosowań prywatnych zwykle kupowana jest pakowarka próżniowa listwowa.

Artykuł powstał przy współpracy z serwisem https://revolution.pl/.

Powiązane wpisy

Polecane

Jak osuszyć mieszkanie po zalaniu?

Zalanie mieszkania to zawsze przykre wydarzenie dla jego właścicieli. Gdy jednak do niego dojdzie...

Surowce chemiczne w budownictwie – najczęstsze zastosowania i co...

Surowce chemiczne w budownictwie – najczęstsze zastosowania i co warto o nich wiedzieć? Zastosowanie...

Kiedy wymienić okna plastikowe?

Wymiana okien to poważna inwestycja, dlatego wiele osób zwleka z jej przeprowadzeniem. Jest...

Catering dietetyczny Legionowo

Włączenie do swojej codzienności zasad zdrowego odżywiania lub diety odchudzającej powinno wiązać się...

Rolety dzień noc – jak je wybrać?

Rolety wewnętrzne dzień noc są cenione przede wszystkim za to, że pasują do wielu...

Na co zwrócić uwagę podczas kupowania poduszki?

Dla jakości snu poduszka ma znaczenie równie duże, co materac. Jak jednak wybrać...

Sprawdź również